Zásady správné výživy
Vedoucí školní jídelny sestavuje jídelníček podle "POTRAVINOVÉ PYRAMIDY ZDRAVÉ VÝŽIVY", která ukazuje poměry, kolik a čeho by děti měly denně sníst.
V posledních letech upozorňují pediatři na trend zvyšujícího se výskytu nadváhy a obezity v dětském věku. Hlavní příčinou je zhoršující se životní styl dětí, který je provázen nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie, nadbytečným příjmem sacharidů a nedostatkem pohybu.
ZÁSADY PRO SESTAVOVÁNÍ ZDRAVÉHO JÍDELNÍČKU
- 1x týdně hovězí vývar
- 1x týdně hovězí maso
- 1x týdně drůbež
- 2x za měsíc hlavní pokrm z ryb a nejméně
- 1x týdně pomazánka z ryb
- 2x za měsíc hl. pokrm z luštěnin
- nejméně 1x týdně polévka z luštěnin
- minimálně 1x denně mléko, nebo mléčné výrobky
- uzeniny a paštiky nezařazujeme
- výjimečně šunku, uzené maso minimálně
- 1x týdně sekané maso
- pravidelně na svačinu zařazovat celozrnné pečivo (bílé a sladké pečivo omezeně)
- bezmasé pokrmy: v týdnu je možné zařadit 1x sladký a 1x slaný (např. zeleninový), 1x polomasitý
- zařazovat pokrmy se zvýšeným obsahem vlákniny (vločky, pohanka,…)
- zařazovat pestré nápoje (využívat vitaminizované a mléčné nápoje)
- minimálně využívat tuky a cukr, tuky upřednostňovat rostlinné
- syrovou zeleninu a ovoce podávat denně
- využívat citrony jako ochucovadlo
- omezit používání soli

